Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis en kan ervoor zorgen dat gewrichten stijf en pijnlijk aanvoelen. Het komt vaker voor bij oudere mensen, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen, vooral als er letsel aan een gewricht is geweest. Soms veroorzaakt artrose dat de gewrichten opzwellen en van vorm veranderen en soms maken de gewrichten knarsende of krakende geluiden.

De symptomen van artrose kunnen nogal verschillen. Soms is er helemaal geen pijn en soms kan de pijn hevig zijn en is het moeilijk de gewrichten te bewegen. Er kan spierverlies rond de gewrichten optreden, waardoor ze zwakker aanvoelen. Bijna alle gewrichten kunnen artrose ontwikkelen. De meest voorkomende plaatsen zijn de vingers, duimen, knieën en heup, maar ook de onderrug en de nek.

Pijn bij artrose kent vele factoren. Men denkt dat veranderingen in het gewricht kunnen bijdragen tot de pijn die wordt gevoeld.

Synoviale vloeistof: De vloeistof in het gewricht wordt aangetast en is minder goed in staat om zijn beschermende, smerende en dempende functie uit te oefenen.

Gewrichtskapsel: Het weefsel kan dik en gezwollen raken, en soms ontstoken waardoor pijnreceptoren worden geactiveerd.

Kraakbeenoppervlakken: Naarmate artrose voortschrijdt, wordt het kraakbeenweefsel afgebroken. Op röntgenfoto’s is te zien dat de spleet tussen de gewrichtsbeenderen (normaal gescheiden door kraakbeen) smaller wordt en kan al het kraakbeen verwijderd zijn, waardoor een “bot op bot”-verbinding ontstaat. In dit stadium wordt bewegen zonder pijn vaak moeilijk.

Botten (dijbeen en scheenbeen): Als reactie op de slijtage beginnen er benige uitlopers te groeien die ‘osteofyten’ worden genoemd en die de beweging beperken en een andere bron van pijn zijn.

De pijnprikkers in een arthrotische knie, komen vanuit het gewrichtskapsel. Door en na de ingroei van Arthrosamid®, ontstaat er een andere keten van pijngeleiding. Je zou kunnen zeggen dat de pijn en daarmee gerelateerde reacties worden onderdrukt. Feit is dat ook zwelling en ontstekingsreactie, veranderen. Veel patiënten geven aan dat de zwelling geheel verdwijnt. Zwelling geeft op zich ook pijn en een bewegings beperking. Deze verdwijnt dus ook.

Als u last heeft van artrosepijn en de pijn niet onder controle wordt gehouden met eenvoudige pijnstillers en aanpassingen van de levensstijl, dan zou u geschikt kunnen zijn voor een behandeling met Arthrosamid®. Om te weten of Arthrosamid® geschikt is voor u, consulteer dan uw arts.