Dag 1: maandag 9 oktober 2023
En dan is het zo ver. De dag dat ik de injecties krijg met Arthrosamid. Ik heb er enorm naar uitgekeken. Worden zovele jaren van knie-gedoe, eindelijk gevolgd door meerdere jaren van weinig tot geen gedoe? De berichten over onderzoeksresultaten maken mij hoop- en verwachtingsvol. 

17.30 uur. Klaar!! Het zit erin. Rechts ging het trager naar binnen en links op de normale manier. Verschil? Nee, eigenlijk niet. Pijnlijk? Zeker niet, enkel enige druk toename tijdens en na het inbrengen. Na enig wiebelen en buigen en strekken, alsof een scharnier die net in het vet is gezet, stap ik van de behandeltafel en merk totaal geen pijn of hinder. De eerste ietwat voorzichtige stappen, maken al snel plaats voor zo goed als een ouderwets wandelingetje. Heel bijzonder dit allemaal. Op de weg naar huis praten we er over en kijken we weer vooruit wat eventueel mogelijk is. Wie weet. Die avond geen last. Zelfs niet na een kort wandelingetje. Voor de zekerheid toch maar de pijnstillers ingenomen. 

Dag 2: dinsdag 10 oktober 2023
Heerlijk geslapen en bij het opstaan voelt het totaal niet vreemd aan. Naar en aan het werk. Meerdere trappen op om op mijn werkplek te komen. Ik neem de tijd, maar het voelt goed.

Lesgeven. Ik loop tussen de verschillende werkgroepjes heen en weer. De druk neemt in beide knieën iets toe, maar pijnlijk is het niet. Gedurende de dag merk ik toch wel ietwat meer stijfheid, een lichte warmte en de knieën voelen wat dikker aan. Een collega vraagt of ik er een drukverbandje erom heen heb. Het lijkt wat dikker. Dus toch! De linkerknie is iets gevoeliger dan rechts. Beetje beurs en het buigen en strekken gaat wat minder gemakkelijk. Heeft het tempo van inspuiten dan toch invloed? Rechts ging het aan de hand van een kerstlied van Frank Sinatra en links bepaalden de BeeGees het tempo. Dadelijk richting huis en beentjes op de bank. Ze voelen enigszins vermoeid aan en dat terwijl ik niet eens gefietst heb. In de avond nog een rondje op de (stads)fiets door de wijk. Even voelen en uitproberen. Hoe langer ik fiets, des te prettiger het aanvoelt.

Al met al, ik merk dat er iets gebeurd is met de knieën, maar van pijn is echt geen sprake! De pijnstiller laat ik voor vanavond in de verpakking.

Dag 3: Woensdag 11 oktober 2023
Na wederom een goede nachtrust, merk ik bij het opstaan helemaal niets. Geen pijn, geen last, geen hinder of wat dan ook. Gedurende de ochtend kan ik zittend al mijn werkzaamheden doen, waardoor beide knieën nauwelijks of niet belast worden. Het verdere verloop van de dag gaat prima. Aangezien dat de woensdagmiddag mijn vrije middag is, kan ik de middag op mijn gemakkie voortzetten en wat voorbereidende fietsklussen uitvoeren. In de loop van de middag neemt de druk in mijn linkerknie ietwat toe. Dat is dan ook het enige dat ik merk.

Dr. Phianne Bouwmeester wijst mij er enkele keren op dat de eerste dagen tot ongeveer twee weken de behandeling tot enige irritatie en hinder kan geven. Ik ben benieuwd of dit nog komen gaat. Tot nu toe gaat het boven verwachting.

Dag 4 en 5: Donderdag 12 en vrijdag 13 oktober 2023
Twee dagen ben ik op pad met een collega om een opstart te maken met een nieuwe groep deelnemers. Uit ervaring weet ik dat het veel staan en lopen wordt bij het verzorgen van de presentaties en het verplaatsen tussen de werkgroepen, op momenten dat zij bezig zijn met het uitwerken van de nodige opdrachten. De belasting gaat mij goed af. In de loop van de eerste dag gaat het eigenlijk niet veel anders dan de dagen ervoor. De vermoeidheid van het redelijk wat staan en lopen merk ik met name in de onderbenen. Daarnaast neemt de druk in de linkerknie wat toe en het voelt wat gevoeliger aan. Het voelt aan als een beurse plek. Het blijft dus met name links die in geringe mate reageert. Rechts blijft het goed doen.

Op de ochtend van de tweede dag volgen de deelnemers een programma, waar ik niet actief bij betrokken ben. Al zittend achter de laptop voer ik mijn werkzaamheden uit. De knieën, met name links, hebben zich weer goed hersteld. Het blijft tot nu toe een herhaling van zetten, maar ik merk geen pijn, dikte of wat dan ook. In de middag mag ik zelf weer aan de bak. Ik verzorg een anderhalf durende workshop. Zittend lesgeven is niet mijn ding. Al staand en lopend neem ik de deelnemers mee in het werken als lesgever in het onderwijs. Ik sta niet stil bij het feit dat afgelopen maandag mijn knieën ingespoten zijn. Ik kan gewoon mijn ding doen. Naderhand merk wel weer enige vermoeidheid in mijn onderbenen en……………..inderdaad is links weer de meest gevoelige. Met name een randje onder de knieschijf. Ondanks dat ben ik blij met zoals het tot nu toe gaat en ook dat ik er al haast niet meer bij stil sta dat het nog maar vier dagen geleden is. Fijn, maar het betekent ook dat ik waakzaam moet zijn dat ik (nog) niet te veel ga doen.

Weekend: Dag 6 en 7 zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2023
Het weekend staat bij ons over het algemeen in het teken van sporten, het bezoeken van de voetbalwedstrijd van de jongens en met elkaar  sportevenementen bekijken op televisie. Sporten is voor mij op de racefiets of mountainbike stappen voor het maken van een lekkere fietstocht. Dit weekend sla ik het fietsen zekerheidshalve even over. Ik wacht nog op een mogelijke reactie na de afgelopen twee dagen, maar dat blijft uit. De wedstrijd bezoek ik wel en het langdurige staan langs de lijn bezorgt mij geen noemenswaardige last in de knieën. De onderbenen voelen in de loop van de wedstrijd wat vermoeid aan, maar dat is dan ook het enige.

De rest van het weekend bestaat verder uit het uitvoeren van enkele klusjes, bezoekjes en beentjes op de bank. Zoals al gezegd, ik wacht nog steeds op het moment op de door Phianne aangegeven irritatie in de knieën omdat Arthrosamid zich toch moet zetten in de kniegewrichten de aankomende tijd. Tot nu toe nog niets van dit alles. Ik begin mij zelfs af te vragen of het na een kleine week na injecteren het nog wel gaat gebeuren. Niet te overmoedig worden, maar toch. Het is dat het weer het niet toelaat en ik mijn racefiets bewust in onderhoud heb bij de dealer, zodat ik niet in de verleiding kom voor het maken van een tocht. Het gevoel in de knieën is echter zodanig ‘ouderwets’, dat ik het idee heb dat ik zo de fiets op kan voor een fikse rit. Benieuwd wat mij de aankomende dagen alsnog gaat brengen of blijft het hier bij? Phianne is van plan mij nog te bellen om te horen hoe het tot nu toe gaat. Ik denk dat bij het lezen van de afgelopen dagen, het wel duidelijk is wat mijn berichten gaan worden.

Dag 8: Maandag 16 oktober 2023
Daar waar het de voorgaande dagen het naar behoren (erg) goed ging, merk ik vandaag tocht iets van irritatie. Dus toch! Ik was er al meerdere keren op gewezen, maar een week na injecteren hield ik er steeds minder rekening mee dat dit nog zou gebeuren. Het is echter alleen merkbaar bij de linkerknie. Wat dat betreft doen de BeeGees het minder dan Frank Sinatra. Wat ik merk, is een gevoelige onderrand onder de knieschijf langs en enige gevoeligheid aan de binnenkant (mediale kant) van de knie. Ook de gewrichtsspleet is aan die kant gevoelig. Een beurse plek en kniebanden die het idee geven in de kramp te willen schieten. De gehele dag blijft dit gevoel aanwezig. Ik merk ook dat ik erna ga lopen en meer steun op mijn rechterbeen. Die rechter geeft geen enkele krimp en daar leun ik dan maar op. In de avond lopen wij toch nog een rondje door de wijk. De eerste meters gaan stroefjes, maar het gaat mij na enige tijd steeds beter af, waardoor het rondje toch wat groter wordt dan gedacht.

Dag 9: Dinsdag 17 oktober 2023
Bij het opstaan merk ik het al. Iets klopt er niet. Of juist wel. Links klopt en zeurt. De irritatie die ik gisteren voelde in mijn linkerknie zit er nog steeds. Vandaag staat er weer een les op het programma. Dat zal mij vast niet helpen om het te doen verminderen.

Het traplopen om bij mijn werkplek aan te komen vraagt wat meer tijd en inspanning. Het staan tijdens de les werkt niet bevorderend, waardoor ik toch ongemerkt zo nu en dan een stoel erbij pak. De deelnemers hebben er geen hinder van, maar het past niet bij mijn stijl van lesgeven. Collega’s wijzen mij erop dat ik wat loop te strompelen. Hmmmmm…..het is dus zichtbaar. De rest van de dag kan ik meer zittend mijn werkzaamheden verrichten. Dat komt voor nu wel even goed uit. Over de rechterknie valt niets te zeggen. Eentonig, maar daar merk ik nog steeds helemaal niets.

’s Avonds staan wij nog langs de lijn te kijken naar de wedstrijd van het team waar mijn jongens deel vanuit maken. Het staan breng ik voornamelijk leunend op rechts door, aangezien de linker nog steeds gevoelig is. Thuis weer even met de beentjes omhoog en de druk neemt wat af. Morgen weer een dag.

Dag 10: Woensdag 18 oktober 2023
Dat voelt verrassend. Bij het opstaan weinig tot geen last in beide knieën. Blijft de reactie hierbij? Was dit het? Geen idee, maar prettig is het wel. Vandaag thuis aan het werk. Dat betekent weinig belasting op de knieën. Links voelt ietsje zwaarder aan, maar de mate van irritatie van de afgelopen dagen is weg. Rechts……ach, wat zal ik er van zeggen. Niets. Verder loopt het gedurende dag gesmeerd of eigenlijk steeds gesmeerder. Oh, wat heb ik veel zin om op de racefiets te stappen. Het is maar goed dat dat niet kan. De fiets is (nog) in onderhoud bij de dealer. De aankomende dagen kan ik daardoor de verleiding beter doorstaan. Ik weet nog niet wat de avond gaat brengen, maar tot nu toe is dit een topdag!

Dag 11: Donderdag 19 oktober 2023
Een easy dagje. Thuis aan het werk en dat betekent voornamelijk zittende werkzaamheden. Ook nu is daardoor de belasting op beide knieën gering. Ik kan niet anders zeggen dan dat de voorspelde irritaties gedurende de eerste kleine twee weken na het injecteren van Arthrosamid, tot nu toe zeer beperkt blijven. Ik ben er wel blij mee, alhoewel ik ook wel eens denk of het middel zich dan wel goed heeft gezet. Ik ga er maar vanuit dat het allemaal goed verloopt. Afwachten maar.

Dag 12: Vrijdag 20 oktober 2023
De gehele ochtend sta ik ingeroosterd voor meerdere lessen. Leuk, maar wat gaat dit betekenen voor de belasting en mogelijk irritatie op de knieën? Voordat ik aan het werk kan gaan, eerst weer de nodige trappen op om de werkplek te bereiken. No problemo.

De ochtend verloopt lekker. Eenmaal aan het lesgeven, ben ik totaal niet bezig met de knieën. Dat zegt denk ik al genoeg. Ondanks het vele staan en lopen gedurende de ochtend, ervaar ik geen enkele last of irritatie. De middag-werkzaamheden bestaan uit administratieve en voorbereidende klussen voor na de herfstvakantie. Het betekent ook een beperkte belasting op de knieën. De kuiten voel ik wat meer. Een vergelijkbaar gevoel dat ik ook heb als ik een aardige tocht op de fiets heb gereden. Dat is nog wel aangenaam ook. Lekker de vakantie in.

Weekend: dag 13 en 14 zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2023
Klusjesdag. Er stonden nog enkele klusjes op het lijstje en daar ben ik vandaag maar eens aan begonnen. Vanuit Indonesië hadden we een groet batik-doek meegenomen die we nog opgehangen wilden hebben. Daarvoor moest er wel een fikse lijst komen. Deze zelf gebouwd en dat betekende veel door en op de knieën. De linkerknie had daar ietsje meer moeite mee dan de rechter, maar de reactie mag geen naam hebben. Het ophangen was enig geklim en geklauter. Ook nu had links daar ietwat meer moeite mee. Althans, die kon ik iets meer merken, maar daar is dan ook alles mee gezegd. In de avond met de beentjes omhoog en ik merk dat de linkerknie ietwat klopt. Daar blijft het bij.

Zondag hadden we het huis aardig gevuld. Familie en vrienden kwamen op bezoek. Veel lopen en staan en zo nu en dan even zitten. Aan het eind van de dag merk ik bij links enige irritatie op de rand onder de knieschijf en dan met name aan de binnenzijde. Ik weet waar het van komt. Even rust en dan herstelt het zich wel weer. In de avond op de stadsfiets nog een lekkere ronde gefietst. Driekwartier aan het trappen en dat gaat helemaal prima. Totaal geen hinder aan beide knieën en ook geen reactie na afloop. Top!

Dag 15: Maandag 23 oktober 2023
Bij het opstaan toch enige reactie na de drukke, maar ook gezellige dag van gisteren. Het is weer de rand onder de knieschijf bij de linkerknie die wat tintelt. Dat is prima te doen. Rechts is tot nu toe de meeste taaie. Die geeft nauwelijks en nog vaker helemaal geen krimp.

Vandaag is het twee weken geleden dat Dr. Phianne Bouwmeester mijn knieën heeft geïnjecteerd met Arthrosamid. Ondanks dat ik meerdere malen ben gewezen op de irritaties die zich zouden voordoen na het injecteren, kan ik niet anders zeggen dat dit mij enorm is meegevallen. Ik had mij voorgenomen om de eerste twee weken niet al te veel mijn knieën te belasten. Wel de standaard dingen en werkzaamheden, maar niet zoals anders veel kilometers te maken op de fiets of wandelingetjes te maken. Daar heb ik mij tot nu toe behoorlijk goed aangehouden, maar het gevoel in beide knieën is zodanig dat het naar mijn idee zo zou kunnen. De uitdaging is er wel, maar mijn fiets heb ik nog niet terug van de grote beurt. Dat betekent nog even niet trappen. Mogelijk maar goed ook.

Van dag- naar weekverslag

Dinsdag 24 oktober 2023 t/m maandag 30 oktober 2023
Vanochtend met Dr. Phianne Bouwmeester gesproken. Niet alleen ik ben blij met de ontwikkelingen zoals het nu gaat, maar ook zij leeft mee en leest naar mijn idee met alle plezier mijn bevindingen tot nu toe. Hoe leuk is het ook om dit te mogen delen en natuurlijk vooral omdat het goed gaat.

Herfstvakantie. Dat betekent voor deze keer klussen in en rond het huis. De tuin maken we winterklaar. Snoeiwerk, ladder op en af en kruipend door de perken om de nodige struikpartijen te kortwieken en bladvrij te maken. Het lukt allemaal. De knieën werken lekker mee en ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelfs zo nu en dan niet eens meer bij sta stil of ik de bewegingen wel kan maken zonder er last van te krijgen. Het voelt dus prima. Het verandert ook niet als ik daarna in huis nog enkele klussen verricht, waarbij ik meerdere keren de trappen op en af loop. Met name de trap af lopen kon eerder nog wel eens een dingetje zijn zodra ik meerdere inspanningen gedurende de dag had verricht. Vandaag loopt het lekker.

Aansluitend enkele dagen naar de oosterburen. De binnenstad van Keulen bekeken en daar volgt dan alsnog een reactie. De linkerknie meldt zich met enige reactie aan de binnenkant en op de rand van het onderbeen. De rechterknie loopt ‘gewoon’ door. Het zorgt er voor dat ik hier en daar een korte pauze in las en de linkerknie laat lichtelijk kloppend merken dit wel even prettig te vinden. In de avond nog een wandelingetje naar een plaatselijke horecagelegenheid. Verrassend genoeg is de lichtelijk irritatie links zo goed als weg, waardoor ik zin krijg om het ommetje nog wat groter te maken voordat we aan tafel plaatsnemen. Wandelend weer terug naar ons hotelletje, wat er zonder enige reactie alleen nog maar leuker op wordt.

Een dag later op de stadsfiets door het heuvellige landschap naar en rond Leverkusen. Om en nabij 20 kilometer. Des te meer ik trap, des te leuker en aangenamer het wordt. En dat geldt dan niet alleen voor de knieën die lekker draaien, maar in het geheel word ik er erg blij van. Aansluitend door de binnenstad van Leverkusen gewandeld. Waar ik de dag ervoor nog een enkele pauze nodig had, is daar nu totaal geen sprake van. Het gaat eigenlijk steeds gemakkelijker en prettiger. Zo door de dag heen meerdere kilometers gelopen en dat is mij goed afgegaan.

Een dag later zelfs in onze vertrouwde omgeving een wandeling gemaakt van een dik uur in een aangenaam tempo. Het gaat helemaal top. Waar ik de laatste jaren het tempo moest laten zakken na een wandelingetje van 20 minuten, kan ik nu de pas er goed inhouden. Naast de duur van de wandeling, kon ik al diverse jaren niet veel meters meer aantikken in een rondje door de buurt. Hoe blij ben ik dan nu dat ik eigenlijk zonder problemen zo rond de zes kilometer kan overbruggen. Nog blijer word ik als ik de volgende dag totaal geen reactie merk. Geen dikte, geen vocht, geen geklop, geen cyste. Helemaal niets van dat alles. Waar eerder dit mijn graadmeter was of ik wel of niet te veel gedurende een dag aan bewegen had gedaan. Is dit dan toch een voorbode dat de ingebrachte Arthrosamid zijn werking echt gaat bewijzen? Hoe het ook zij, ik sta alweer klaar voor de volgende wandeling en/of fietstocht. Wat zou het heerlijk zijn om na heel veel jaren niet meer na te hoeven denken of ik nog wel of niet iets fysieks kan gaan doen, zonder daar last of reactie in de knieën op te krijgen. Een moment waar ik al enorm lang naar uitkijk. Is dit het moment? Ik word enorm blij van die gedachten, maar ik ben mij ook bewust dat ik niet te hard van stapel moet lopen. Toch is het moeilijk loskomen van die gedachten, als je na zo’n lange tijd helemaal niets merkt van de inspanningen van de dag ervoor. De aankomende dagen maar zien hoe het gaat, maar voor nu…..Geweldig!.

Doe eens gek. De afgelopen dagen zonder problemen een grotere wandeling gemaakt, dus de dagen erna enkele keren het wandelen over een langere afstand herhaald. Ook nu gaat dit zonder problemen en na afloop geen reacties. Het lijkt wel of de knieën juist lichter aanvoelen tijdens en met name na enige inspanning en belasting. Daar waar vele jaren daarvoor na enige vorm van inspanning de knieën juist zwaarder aanvoelden, stramheid vertoonden en soms wat dikker werden door het vocht. Helemaal happy! Op naar de volgende fiets- en/of wandeltocht. Ik merk zelfs dat ik nu steeds vaker iets ga bedenken waarbij ik in beweging moet komen. Als ik na zovele jaren van hinder nu geen enkele reactie krijg, dan maar weer lekker in beweging. Zo doet Arthrosamid meer als alleen irritaties wegnemen. Hier word je toch blij van!

Dinsdag 31 oktober t/m zondag 5 november 2023
Een week van lesgeven, traplopen, wandelen en fietstochten. Het verhaal begint mogelijk wat eentonig te worden, maar het gaat enkel en alleen maar steeds beter. Ja, er zijn hier en daar nog wel wat momentjes dat er iets merkbaar is, maar dat is absoluut niet noemenswaardig. Het is eerder een bandje dat reageert dan de knie zelf. Waarschijnlijk omdat ik nu sinds hele lange tijd vaker wandel en de afstand steeds wat groter worden. Anderhalf uur aan de wandel, doe ik tegenwoordig zonder moeite. Hoe fijn is het dan ook dat dit na afloop of een dagje later geen enkele reactie oplevert. Helemaal niks, nada, noppes van dat alles.

Aan het eind van de week, heb ik mijn racefiets weer terug. Die ziet en staat er weer mooi bij. Tja, en dan kriebelt het toch. Zaterdagochtend kan ik de uitdaging niet meer weerstaan. Even op buienradar gekeken. Het kan nog mooi even voordat de buien komen. Ik ga ervan uit dat de weersvoorspelling klopt en na vier weken stap ik weer op de racefiets. Op de heenweg een beste tegenwind. Mogelijk enkele naweeën van storm Ciarán die afgelopen week over ons land raasde. Het is zo nu en dan stampen en stoempen, maar dat deert mij op dat moment helemaal niet. De knieën doen soepeltjes hun werk en ik durf het steeds meer aan om de kracht op de pedalen op te voeren. Op de terugweg kan ik het gemiddelde wat opkrikken, maar dat is voor nu van minder belang. Uiteindelijk toch een ronde van net boven de 50 km. Het was genieten en niet alleen omdat ik weer een rondje op de racefiets heb kunnen maken, maar bovenal vanwege de soepele tred die ik kon aanhouden. Mijn dag kan niet meer stuk.

Een dag later enige spierpijn, na de inspanning van gisteren. Niet zo vreemd en om eerlijk te zijn vind ik het nog lekker ook. De dag begonnen met een heerlijke wandeling en dat wederom zonder problemen. De knieën hebben de tocht van gisteren goed verwerkt. Ik kijk nu al uit naar de volgende rit. Dat zal waarschijnlijk een indoortocht worden gezien het verwachtte weerbeeld van de aankomende week. Ach, het maakt mij nu ook helemaal niet uit. Ik kan met mijn knieën weer meerdere inspanningen en belastingen aan. Helemaal top!!

Maandag 6 november t/m zondag 12 november 2023
Wat beweging en belasting betreft ging het deze week van lesgeven, traplopen, fietsen naar wandelen en daar omheen alle dagelijkse beslommeringen. En eigenlijk alles zonder problemen. Het fietsen doe ik nu indoor. De tochten worden langer en zwaarder, met de nodige intervalletjes en hoogtemeters. Bij elkaar opgeteld toch al weer vier keer op de fiets deze week en ik kijk uit naar de eerste virtuele beklimming naar een bergtop in de Alpen, Dolomieten op Pyreneeën. Heerlijk als je daarna dan ook nog even een wandeling kunt maken waarbij ik wel de spieren voel, wat logisch is, maar geen hinder heb van de knieën.

Ik kan niets anders zeggen dan dat ik nog steeds heel blij ben met de ingespoten Arthrosamid. De knieën voelen lichter en soepeler. Ik kan meer activiteiten op één dag doen en als mens word ik er knetterblij van. Wat wil je nog meer?

Maandag 13 november tot en met zondag 19 november 2023
De eerste dag van een nieuwe week waarop ik werd verrast. Waar ik de afgelopen tijd geen hinder ondervond van welke inspanning en fysieke belasting dan ook, merkte ik vandaag een hele kleine cyste in de knieholte van mijn linkerknie. De gehele dag heeft het wat ‘geprutteld’ in de knie. Zijn de getrapte hoogtemeters op de Tacx, waarbij ik behoorlijk wat kracht op de pedalen heb ik gezet, toch iets teveel van het goede zijn geweest? Of is de aansluitende wandeling de activiteit geweest die ervoor gezorgd heeft dat ik ietwat teveel hooi op de vork heb genomen? Ik ga het de aankomende dagen even uitproberen. Eerst even enige rust en herstellen en daarna bekijk ik weer wat mogelijk is en in welke mate. Ik kan mij niet voorstellen dat het fietsen teveel is geweest. Daar heb ik nog nooit enige hinder van ondervonden. Ook niet voor arthrosamid. Mogelijk in totaal iets teveel gedaan. Ik ga het zien. De reactie is alleen bij de linkerknie. Rechts geeft geen enkele krimp.

Halverwege de week alsnog een snel ritje op de Tacx. Het fietsen zelf gaat lekker en soepel. De knieën draaien lekker en doen hun werk. Een dag later toch weer, net zoals in het begin van de week, een kleine reactie in de linkerknie. Ik heb ook het idee dat een bandje aan de binnenkant en de patellapees wat opspeelt. Of dat ook voor enig vocht kan zorgen weet ik niet. Na enige rust, herstelt het allemaal wel behoorlijk snel. Over het geheel blijven de knieën veel lichter en soepeler aanvoelen. Na als die jaren is dat echt heel prettig.

Na enkele dagen rustig aan doen en wat meer rust, stap ik zaterdagochtend toch weer op de fiets/Tacx. De keuze is gevallen op een wat langere rit met enige hoogtemeters. Het mooie is dat ik na afloop en een dag later bijna geen reactie ervan ondervind in de linkerknie. Rechts blijft in goede doen.

Maandag 20 november tot en met zondag 26 november 2023
Een week met veel lesgeven en daardoor veel in beweging zijn. Gedurende de week enkele keren weer op de Tacx gezeten, waarbij ik ook de nodige hoogtemeters heb gemaakt. De linkerknie reageert daar ietsiepietsie op in de vorm van een hele kleine cyste in de knieholte. Het herstel gaat snel. Een dag later is het ook weer weg. Rechts geeft, zoals alle vorige keren, geen enkele krimp. In de avond maken we ook meerdere keren een wandeling van wisselende afstanden. Dat gaat helemaal prima. Erg prettig om iets te kunnen doen, zonder na te hoeven denken of het fysiek nog wel haalbaar is voor die dag. Dit wordt nog eens benadrukt doordat ik de week afsluit door op één dag anderhalf uur te padellen, sinds lange tijd durfde ik het weer aan, gevolgd door een uur flink doortrappen op de Tacx. In de avond zorgde het wel voor enige spierpijn, maar de knieën doorstaan het goed. Een dag later wat meer rust gepakt, maar zonder enige moeite kan er al wel weer gewandeld worden. Heerlijk dit!

Maandag 27 november tot en met zondag 3 december 2023
Wat een week! Veel in de weer i.v.m. de opleidingen die ik verzorg en de daarbij behorende lessen. Ik vergeet volledig dat ik op één of andere manier reken moet houden met mijn beroerde knieën. Ze voelen echt anders aan. Lichter, geen stroef- of stramheid, geen dikte of wat dan ook. Meerdere avonden van de afgelopen week hebben we gewandeld en evenzovele keren geen hinder. Enkele keren weer op de Tacx gezeten, waarvan halverwege de week gekozen voor een rit in de Pyreneeën. Een dag later leek de linkerknie ietsje gevuld met wat vocht. Leek, want het lichte gevoel en de soepelheid waarmee ik een dag later in beweging kon zijn, had er niet onder geleden. Het voelde nog net zo als de dagen ervoor. De week sluit ik daarom ‘gewoon’ weer lekker af met een tocht op de Tacx!

Van week- naar maandverslag

December 2023
Aangezien de laatste weken een overeenkomend beeld vertonen, kan ik het vanaf nu ook af met een maandelijkse terugblik over de werking van arthrosamid.

Het is nu bijna drie maanden terug dat Arthrosamid in mijn beide knieën is ingebracht. Over het algemeen ben ik dik tevreden over de werking van dit medische hulpmiddel. Ik doe en kan meer en dat alles zo goed als zonder klachten. Hetgeen dat niet weggenomen kan worden is mijn fikse artrose in beide knieën. Dat mag echter de pret niet drukken, dat ik instaat ben om meer activiteiten op te pakken of langduriger in beweging kan zijn. Het fietsen verloopt lekker. Dit doe ik de aankomende weken vooral op de Tacx, waarbij ik al weer meerdere hoogtemeter heb gemaakt. Een activiteit die ik super leuk vind om te doen en mij ook geen hinder levert. Wandelingen maken deed ik al wel, maar de afstanden en duur zijn nu veel groter en langer geworden. Last? Nee, ook dit verloopt zonder problemen. Padellen deed ik voorheen ook wel eens, maar dat moest na enige tijd echt op een (zeer) laag pitje. En nu? Haal dat lage maar weg. Niet dat ik het de laatste tijd veelvuldig heb kunnen oppakken, maar het levert mij veel minder hinder op en ook aan onprettige reacties na die tijd. Denk daarbij met name aan veel vocht, dikte en afname van mobiliteit in beide knieën. Ook niet te vergeten de chagrijnigheid die het mij gaf, waar mijn omgeving ook last van kon hebben. Links merk ik soms een kleine cyste en rechts geeft al helemaal geen krimp. Met enige rust is het ook zo weer weg. Al met al, naast mijn werk in één week te kunnen Tacxen, wandelen en padellen, is echt een fikse vooruitgang t.o.v. een grote hoeveelheid aan jaren voor dat arthrosamid in mijn knieën zat. Het is niet alleen lekker voor de knieën, maar ik durf wel te stellen ook voor mijn algehele gesteldheid. En mijn directe omgeving geniet er ook veel meer van!

Deze maand ook de wintersport weer opgepakt. Ik was heel benieuwd wat mij dit ging brengen, aangezien dit nog al een aanslag is op je knieën. Ik zal niet zeggen dat ik helemaal niets meer voelde, maar de mate waarin was echt veel minder dan de laatste jaren. De tikken die beide knieën kregen, voelde totaal niet pijnlijk aan. Hierdoor kon ik ook met meer ontspanning op de latten gaan staan. Na enkele dagen ontstond er enige dikte door vocht, maar dat was behoorlijk wat minder dan de voorgaande keren en na enige rust was veel al snel weer vertrokken. Volle dagen achter elkaar skieën is niet meer voor mij weggelegd, maar met de nodige ingebouwde rustmomenten kwam ik de week goed door en heb ik met mijn gezin heerlijk kunnen genieten van een mooie wintersportweek in de Oostenrijkse Alpen. Op naar een mooi, goed, bijzonder, actief en sportief 2024!!

Januari 2024
De tweede week van de kerstvakantie heb ik gebruikt om bij te komen van de wintersport. Ondanks de neiging om ook alweer een ritje op de Tacx te doen, er toch maar voor gekozen om de knieën enige hersteltijd te geven. De wintersport is toch wel behoorlijk belastend gebleken, maar dat is eigenlijk ook niet zo verrassend. Ik moet zeggen dat ik voor het herstel niet eens zoveel tijd nodig had, waardoor de drang om toch al redelijk snel weer na de intensieve wintersport op de fiets te stappen alleen maar groter werd. In de loop van de week, de uitdaging op de Tacx weer aangegaan. Wat denk je? Geen enkel probleem. Het voelde allen nog maar beter. Het leek alsof de inspanningen uit de knieën en de benen werden getrapt. Top! Het resterende deel van de maand werd, naast het behoorlijk in beweging zijn tijdens het werk, vooral ingevuld met virtuele fietstochten en diverse wandelingen. Dat laatste zelfs meerdere keren op één dag, waarbij geregeld de 60 minuten werd aangetikt. Een pracht maand, aangezien de knieën het heerlijk weten vol te houden en zelfs geen enkele reactie geven. Het zorgt ervoor dat ik bij diverse acties, inspanningen of wat dan ook totaal niet (meer) bezig ben met de knieën. Dat is echt heel anders dan al die jaren ervoor. Die gedachten, of eigenlijk juist geen gedachten te hoeven hebben hierover, geeft rust en meer plezier in alles wat ik de laatste tijd doe. Op naar nog meer van die maanden.

Februari 2024
En zo is er al weer een maand voorbij. De dagen schieten voorbij en zo ook het aantal kilometers die wij tegenwoordig wandelend en fietsend afleggen. Het begint mogelijk wat eentonig en gewoon te worden, maar dat wil voor mij persoonlijk niet zeggen dat ik het allemaal beleef als heel gewoon en vanzelfsprekend. Het is nog steeds genieten om op de fiets te stappen of de wandelschoenen aan te trekken en dan met het besef dat het allemaal ‘gewoon’ kan. Na zovele jaren van hinder en reacties in mijn knieën, geniet ik nog meer van dergelijke momenten. Ben ik helemaal vrij van reacties in de knieën? Nee, dat is het ook weer niet. De mate van artrose is flink aanwezig en Arthrosamid neemt daarin niet alles weg, maar wel heeeeeeel veel. Mocht ik al een reactie krijgen, dan is dat na een behoorlijk aantal uren bewegen met een belasting waarbij er flink wat druk op de knieën komt. Denk daarbij aan een behoorlijk potje padellen of een fietstocht waarbij ik flink op de pedalen heb moeten staan om de top te bereiken. Of dat ik kort achter elkaar meerdere activiteiten doe en ik onvoldoende de tijd neem voor enig herstel. De balans weet ik steeds meer te vinden. En mocht er een reactie komen, dan merk ik dat vaak alleen in de linkerknie. Laat dat nu eigenlijk nog de beste zijn van de twee.

De diverse Tacx-tochten ruil ik de laatste tijd al meer in voor het fietsen buiten. De eerste 100 km-tochten heb ik alweer achter de rug en dat alles zonder problemen. Wandelingen van een uur tot anderhalf uur, is best te doen. Dus….ja……Fietsend, wadelend, werkend en tuinierend schiet ik dan meer weer gewoon de volgende maand in.

Maart 2024
Terugkijkend op deze maand, moet ik eerlijk bekennen dat van tuinieren niet veel terecht is gekomen. Het weer was er met tijd en wijlen wel naar, maar de uitdaging om op de (race)fiets te stappen en/of de wandelschoenen aan te trekken was verleidelijker.

Wederom een maand waarin ‘niet normaal’ min of meer ‘heel gewoon’ is gaan worden en dat terwijl het ‘heel gewone’ normaliter ook ‘heel normaal’ moet zijn. Ik beleef het toch echt als niet normaal, omdat ik hoe het normaal zou moeten zijn al een groot aantal jaren niet meer had meegemaakt. Het is zo bijzonder hoe het gaat met de knieën. Echt niet normaal. Sterker nog, deze maand had ik het idee dat hoe meer ik deed aan inspanningen en belastingen, des te beter het met de knieën ging en hoe soepeler zij hun werk deden.

Deze maand flink veel kilometers gemaakt, zowel op de fiets (binnen en buiten) als met wandelen. Op de Tacx een behoorlijk aantal hoogtemeters meegepikt, waarbij de nodige belasting op de knieën kwam te staan. Zelfs meerdere dagen achter elkaar. Gewoon, omdat het kan. Niet normaal, hoe lekker dat is. Na het fietsen gingen wij dan nog even aan de wandel. Nou ja even, dat werd al gauw een wandeling van een dik uur of soms nog langer. Totaal, maar dan ook echt totaal geen hinder ondervonden van de knieën. Iets meer dan een half jaar geleden had ik de nodige moeite om een wandelrondje van 15 minuutjes zonder enige last door te komen. Het nu weer kunnen bewegen zonder enige hinder, begint bijna weer heel gewoon te worden. Waarom bijna? Omdat ik het nog steeds als heel bijzonder beleef dat ik zo goed als niet hoef na te denken wat ik bewegend wil gaan doen. Het kan gewoon! Zelfs mijn gezin geniet ervan mee. Dit omdat ik al dagen niet meer loop te balen en chagrijnig te wezen over dikke en geïrriteerde knieën. Sterker nog, ik loop er een stuk vrolijker bij en daarmee zij ook. Met die beleving stap ik de aankomende maand in en kijk ik al weer uit naar vele fietskilometers buiten. Ook ter voorbereiding op mijn nieuwe uitdaging. Het afgelopen jaar de Mont Ventoux beklommen voor Stichting ALS. In juni ga ik 500 km fietsen in 24 uur voor het Ronald Mc Donaldhuis. Naast dat ik veel zin heb in die uitdaging, is het ook prachtig om daarmee iets te kunnen betekenen voor een goed doel! Laat maar komen april.

Terugkijkend op deze maand, moet ik eerlijk bekennen dat van tuinieren niet veel terecht is gekomen. Het weer was er met tijd en wijlen wel naar, maar de uitdaging om op de (race)fiets te stappen en/of de wandelschoenen aan te trekken was verleidelijker.